onko vanha talo ekologinen?

Havahduin miettimään vanhan hirsitalomme ekologisuutta tehdessäni hiilijalanjälkilaskelmaa. Laskurit eivät ota huomioon asumusten koko elinkaarta, joten päätin itse syventyä aiheeseen tarkemmin.

Tiesitkö, että Suomessa rakennukset puretaan keskimäärin 50 vuoden iässä, vaikka monet vanhat talot on alun perin rakennettu kestämään satoja vuosia? Itseasiassa mitä uudempi talo, sitä nopeammin se nykyään puretaan (lähde: Ympäristöministeriö).

Vanhan talon ekologisuutta arvioidessa ei voida katsoa vain vuotuista energiankulutusta – ratkaisevaa on koko elinkaari. Esimerkiksi vanhan talon rakentamisen hiilipäästöt on “maksettu” jo vuosikymmeniä sitten. Uuden talon rakentaminen taas tuo mukanaan merkittävän hiilipiikin, sillä rakennusaikaiset päästöt voivat vastata usean vuosikymmenen energiankulutusta.

Miksi siis vanhan korjaaminen kannattaa?
• Pitkä elinkaari: Oikein huollettuna vanhat talot voivat kestää satoja vuosia.
• Luonnonvarat säästyvät: Korjaaminen hyödyntää olemassa olevia materiaaleja, jolloin säästyy valtavasti neitseellisiä raaka-aineita.
• Hiilipäästöjen minimointi: Rakennusten korjaaminen ja niiden käyttöiän jatkaminen tuottaa huomattavasti vähemmän päästöjä kuin purkaminen ja uudelleenrakentaminen.

Jos energiatehokkuus mietityttää, vanhan talon voi energiatehokkuutta voi päivittää nykyaikaan pienillä teoilla, kuten parantamalla eristystä, tiivistämällä ikkunoita ja hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa.

Rakennukset ovat osa kansallisvarallisuuttamme. Niissä on kiinni taloudellista pääomaa, kalliita materiaaleja ja arvokasta kulttuurihistoriaa. Rakennusten korjaaminen ja uudelleen hyödyntäminen on yksi konkreettinen tapa rakentaa kestävää tulevaisuutta. Jokainen talo, jonka elinkaarta voimme pidentää, on voitto luonnonvarojen ja päästöjen näkökulmasta. Tältä pohjalta voisi sanoa, että vanhojen talojen restauroijat ansaitsisivat mitalin ja ehkä vielä bonuksena kiitokset tulevilta sukupolvilta 😅

Voisitko sinä kuvitella remontoivasi vanhan talon?

#pelastetaanvanhattalot #vanhatalo #ekologinen #vastuullisuus #hiilijalanjälki #hirsitalo #rakentaminen

Previous
Previous

Remonttitiedote

Next
Next

Ajatuksia tarinoiden voimasta