Ajatuksia tarinoiden voimasta

Ajatus tarinoiden voimasta heräsi, kun kuuntelin Mira Hulkkosen mainiota kirjaa Ilmasto-oivalluksia. Kirjassa pohditaan, miten rakennamme identiteettiämme tarinoiden kautta – ja miten ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitsemme uusia, houkuttelevia ja vakuuttavia kertomuksia.

Jokainen ostopäätös, valinta ja teko on osa suurempaa tarinaa siitä, keitä olemme ja mitä arvostamme. Mutta entä jos nykyinen tarinamme onkin vahingollinen? Entä jos se ohjaa meitä tavoittelemaan elämäntapaa, joka kuluttaa luonnon monimuotoisuutta ja kiihdyttää ilmastonmuutosta?

Ensi viikolla jälleen koittava Black Friday on yksi näkyvimpiä esimerkkejä tarinasta, joka kertoo meille, että onnellisuus löytyy kuluttamisesta ja yhä uusista tavaroista. Tämä tarina on kenties kaunis pintapuolisesti, mutta sen vastapuolena on luonnon köyhtyminen, elinympäristöjen katoaminen ja ilmaston lämpeneminen.

Me tarvitsemme uuden tarinan. Sellaisen, joka houkuttelee tavoittelemaan elämää, joka kukoistaa ilman fossiilisia polttoaineita ja turhaa kulutusta. Tarinan, joka ei riistä vaan rikastuttaa – ei vain meidän elämäämme, vaan koko planeetan hyvinvointia.

Millainen tämä tarina voisi olla?

Se on kertomus hitaammasta, tarkoituksellisemmasta elämästä, jossa materiaalisen yltäkylläisyyden sijaan arvostetaan esimerkiksi yhteyttä luontoon ja ihmisiin.
Se visualisoi tulevaisuutta, jossa metsät ovat täynnä elämää ja vesistöt puhtaita – ja jossa me ihmiset olemme löytäneet paikkamme osana tätä tasapainoa.
Se kertoo, että todellinen arvo ei synny Black Friday -alennuksista, vaan siitä, että säästämme resursseja tuleville sukupolville.

Jokainen meistä voi alkaa elää tätä tarinaa jo tänään. Kulutushysterian sijaan voimme tehdä tietoisia valintoja, tukea kestäviä ratkaisuja ja osoittaa, että vähemmän voi olla enemmän. Kun Black Friday koittaa ensi viikolla, kysy itseltäsi:”Millaisen tarinan haluan kertoa itsestäni?”

Olisipa upeaa luoda yhdessä tarina, jossa planeetta, ihmiset ja luonto voivat kukoistaa. Ootko mukana? 🥲

#kestäväelämä #ekovanhemmuus #hidaselämä #planetaarinenhyvinvointi #vastuullisuus #kestäväarki #ekologisuus

Previous
Previous

onko vanha talo ekologinen?

Next
Next

Kiertotalous on muutakin kuin kierrätystä